Monday, May 24, 2010

kedekut

  • semalam i'm having family talk.in this situation all family gather in one room.kami diberi kebebasan untuk berbicara tentang apa saja.ok .i choose to get more info n clear about peminta sedekah.ok dh lame benda ni bermain dlm kepala.
  • saya bertanya kpd ayah "angah selalu was-was nk bg duit kt org minx sedekah'.ye la sekarang ni kn byk sindiket.plus angah pernah dgr haram kalau kita sedekah dkt sindiket mcm tu.tp mane la kita nk tawu die sindiket ke x.so mcm mane?last2 angah xbg n i just give them a smile.ye la.some ppl ade yg btol2 xmampu.konfius la psl benda ni.
  • maka soalan saya di jawab oleh ayah.baiklah mcm ni.memangla skrg ni susah kite nk identify dorg yg betul2 memerlukan.so its simple.yg penting niat.kalau awk nk bersedekah insyaallah diterima,kita ni hanya manusia,mane la nk tawu kan,kit bukan ahli nujum.kdg2 tgkmuka sememeh je.tp walhal die boleh bekerja.cume malas je.
  • nk tawu tak,dulu time ayh bukak kedai kt chow kit,ade satu sindiket.ni buka omong kosong tp org tu yg cerita sendiri,lg sebulan dua nk dekat raya sindiket ni akan mengadakan mesyuarat dan membahagikan kawasan.untuk ape?untuk mintak sedekah.dorg akan pegi merata-rata tempat seluruh msia.ila 2-3 ari nk rye kumpul blik kt kl dan bahagikan duit tu.uisy.mcm ni pun ade kan?sgt terperanjat bila dgr kisah ni.
  • tp xtaw la zaman skarang ade lg ke x. ni cerita lame.harap x de lg.
  • well after family talk saya berfikir.kenapa kita yg sihat xbantu mereka .ok la mcm org yg bwk org oku g minta derma,nape xtlg je dorg cari kerja or bantu la,daripada lk dorg tepi jln.sgt la kasihan.kdg2 org ramai nk bg sedekah pun was-was.
  • tht all.ini hanye luahan hati.tidak ada kene mengena dgn sesiapa

p/s : i love family talk.kami sama-sama dpt maklumat dgn gained knowledge.semalam punye family talk hebat.nnt saya upload soalan ayong pulak.
tibe-tibe dorg plan nk fly sabah may depan.wehooo!flight book .:)

2 comments:

jun pyo said...

dah beli tiket flight ke?
esok sy nak pegi genting da.
huhu

wa said...

not sure la.mkck yg book.arghh damn excited pegi sabah!